Odchudzanie – redukcja masy ciała u osób z nadwagą lub otyłością

 

Chcesz schudnąć, ponieważ nadwaga czy otyłość przeszkadza Ci w życiu codziennym?

Moje podejście do diety to:

 

-chodzi o to aby schudnąć zdrowo i trwale

-odpowiedni plan żywieniowy musi być prosty w przygotowaniu dla każdego , zwłaszcza osób zapracowanych, które gotują dopiero po powrocie z pracy do domu

-aby dieta była skuteczna trzeba znaleźć przyczynę Twoich problemów z nadwagą (co nie zawsze sam/a zauważasz lub jesteś nieświadoma/y)

-właściwe odchudzanie to utrata tkanki tłuszczowej a nie masy mięśniowej dlatego na każdej wizycie kontroluję te parametry poprzez pomiary na certyfikowanym medycznym analizatorze składu ciała

-utrzymanie lub podniesienie tempa podstawowej przemiany materii (przyspieszenie metabolizmu) pozwala na utrzymanie właściwej masy ciała po zakończeniu diety

Jak przebiegają wizyty u dietetyka?

 

Podczas pierwszej wizyty (czas wizyty ok. 45 minut) przeprowadzam dokładny wywiad zdrowotno – żywieniowy czyli proszę o opisanie stanu zdrowia i obecnego trybu życia  (na tej podstawie ustalimy możliwości godzinowe posiłków oraz rodzaj posiłków). Jeśli przyjmujesz leki – zapisz proszę wszystkie nazwy preparatów – zapytam o nie na pewno.

Następnie wykonuję pomiar składu ciała. Badanie odbywa się na urządzeniu, na którym staje się gołymi stopami (dlatego warto przemyśleć odpowiedni do badania strój ). Po chwili urządzenie pokazuje masę ciała i skład ciała (tj. zawartość wody w organizmie, tłuszczu, mięśni w kilogramach i procentach). Jest też podana norma, w której osoba w danym wieku, o danym wzroście i płci powinna się utrzymywać. Badania to uświadamia co tak naprawdę znajduje się w Twoim ciele ale także pozwala na podjęcie odpowiedniej strategii dietetycznej. Wydruk z wynikami tego badania otrzymujesz do rąk własnych.

Po zebraniu wszystkich niezbędnych informacji potrzebuję ok 1-3 dni roboczych na ułożenie Twojego indywidualnego planu żywieniowego (dietę), który otrzymujesz e-mailem.

Po ok 2 tygodniach realizacji Twojego planu żywieniowego ( diety) ,zapraszam na kolejne spotkanie.

Na kolejnej wizycie ponownie dokonuję pomiaru składu ciała i analizuję zmiany, które zaszły od poprzedniego pomiaru. Rozmawiamy również o Twoich odczuciach i spostrzeżeniach podczas stosowania Twojego planu żywieniowego (diety).

Na podstawie zebranych informacji , przygotowuje kolejny plan żywieniowy (dietę) na okres 2 tygodni, który otrzymujesz e-mailem.

Pamiętaj – właściwe tempo zrzucania nadprogramowych kilogramów – to ok 1 kg tygodniowo tak więc redukcja masy ciała o 10 kg to ok 10 tygodni diety . W tam czasie spotykamy się 5 razy a Ty otrzymujesz za każdym razem inny indywidualnie dobrany plan żywieniowy , który dobieram w zależności od Twoich wyników i dostępności produktów związanych z porą roku!

Zapewniam, że poradzisz sobie z prostymi sposobami na smaczne posiłki a obiady możesz gotować nawet co  2 dni!

Co zrobić aby odchudzanie było skuteczne i trwałe? 

 

Najpierw trzeba poznać przyczynę ( jedną lub kilka) , która doprowadziła do nadwagi. To podstawowy warunek metody skutecznego odchudzania , który określa metoda OPF. Tylko czy to jest takie proste jak mogłoby się wydawać ? Przecież powszechnie wiadomo, że nadwaga powstaje wtedy , gdy w organiźmie pojawiaja się dodatni bilans energetyczny ( nadwyżka energii- kcal) czyli nie spalasz wszystkiego co zjadłaś/zjadłeś….

Ale przyczyn gromadzenia energii w organizmie zamiast jej spalania, może być wiele , nie tylko taka ,że jemy zbyt dużo,

może to być np.:

  obniżone tempo metabolizmu w wyniku niewłaściwej diety ( jemy mało a nie chudniemy…)

– niedobory pokarmowe wpływające na zdolność organizmu do spalania niektórych pokarmów ( nie jemy dużo a waga stoi w miejscu)

– jedzenie nieodpowiednich produktów , które nawet w niewielkich ilościach działają stymulująco na hormony odpowiedzialne za odkładanie tłuszczu

-inne ,indywidualne :

  • Insulinooporność
  • Cukrzyca
  • Hipoglikemia reaktywna
  • Niedoczynność tarczycy
  • Hashimoto
  • Zły stan mikroflory jelitowej
  • Niedokrwistość
  • Niedobory pokarmowe
  • Nietolerancje pokarmowe

5 filarów metody OPF

 

Właściwy metabolizm

– odpowiednia podaż kaloryczna dostosowana do Twojego stanu zdrowia i aktualnej przemiany meterii na podstawie precyzyjnego wywiadu zdrowotnego, wyników badań laboratoryjnych oraz analizy składu ciała

– indywidualny dobór ilości oraz proporcji białek, tłuszczów
 i węglowodanów w zależności od typu metabolicznego ( ektomorfik, mezomorfik, endomorfik ) a także dopasowanie składu posiłków pod względem korzystnego dla metabolizmu łączenia produktów w posiłkach

-stosowanie w diecie wyłącznie naturalnych składników ( nie suplementów ) o działaniu wspomagającym prawidłowy metabolizm
i przywracającym równowagę energetyczną

W metodzie OPF uzyskujemy przyspieszenie tempa metabolizmu
o 20-40 %.
 

Stabilny poziom insuliny

Niektóre składniki pokarmowe oraz błędy dietetyczne zmuszają trzustkę do wydzielania nadmiernej ilości insuliny powodując zwiększanie się poziomu tego hormonu w krwioobiegu co prowadzi w konsekwencji do insulinooporności czyli stanu, w którym organizm jest „ zalany” insuliną ale nie może jej  spożytkować w procesach metabolicznych. W konsekwencji
w organizmie powstaje stan zapalny  i nie może odbywać się spalanie tkanki tłuszczowej .

Poziom insuliny jest powiązany też ze zjawiskiem leptynooporności, czyli sytuacji gdy z powodów hormonalnych nie jesteśmy w stanie odebrać od mózgu sygnału kiedy przestać jeść, chyba że jest to już blokada fizyczna.

W metodzie OPF stabilizujemy poziom insuliny poprzez:

– właściwy dobór składników pokarmowych i uzyskanie równomiernego uwalniania się glukozy z pożywenia w oparciu o Index insulinowy

– stosowanie okresowego IF ( Intermittent Fasting ) w celu wyhamowania produkcji insuliny

– dobór odpowiedzniego rodzaju i czasu trwania aktywności fizycznej pozwalającej na uwrażliwienie komórek na insulinę i zmniejszenie jej poziomu w krwioobiegu  

Zdrowe jelita

Na co dzień nie zdajemy sobie sprawy jak wiele bakterii występuję w naszych jelitach i jak wiele dolegliwości może wynikać z nieprawidłowego składu mikroflory jelitowej.

W redukcji masy ciała odpowiednio dobrana suplementacja probiotykami daje spektakularne efekty porzez poprawę wrażliwości insulinowej, profilu lipidowego, modulację wydzielania kortyzolu, działanie przeciwzapalnie, zmniejszanie skutków stresu oksydacyjnego i wpływ na metabolizm energetyczny.

Kluczem do sukcesu w probiotykoteraii jest celowane użycie konkretnych szczepów bakteryjnych a nie przypadkowych preparatów.

 

W metodzie OPF naturalne probiotyki są niezbędnym składnikiem obecnym
w codziennej diecie rozpisanej przez dietetyka a także- jeśli to wskazane- dobierana jest indywidualna suplementacja probiotyczna w zależności od stanu Twojego zdrowia i oczekiwanego efektu terapeutycznego.
 

Akceptacja zmiany sposobu odżywiania się w zakresie funkcjonalnym

Jeśli jakakolwiek dieta ma działać – musi być stosowana na co dzień. Żeby tak mogło się stać – należy dostosować posiłki ( ich ilość, jakość i sposób przygotowania) do możliwości” technicznych” wynikających z przebiegu innych aktywności ,takich jak : praca, obowiązki rodzinne

W metodzie OPF dla każdego pacjenta zostanie ustalony indywidualny realny cel terapii. Dieta zawsze jest dostosowana do aktualnej pory roku i oparta na zwykłych i zdrowych składnikach oraz prostych w przygotowaniu i szybkich daniach aby była możliwa do realizacji w Twoim indywidualnym trybie życia.

Akceptacja zmiany sposobu odżywiania się na płaszczyźnie psychicznej

W metodzie OPF jedzenie i rozmiar ciała są wskaźnikiem – nie wrogiem. Szukamy przyczyn i możliwości dla zmiany nawyków żywieniowych , które będą filarem utrzymania prawidłowej masy ciała. Każdy z nas potrzebuje znalezienia swoich własnych rozwiązań .

Swiadomość myśli, uczuć, reakcji związanych z jedzeniem pozwala zrozumieć jakie działania pojawiają się automatycznie  , czasami poza kontrolą lub nieświadomie.

W metodzie OPF odkrywamy i dostrzegamy zachowania charakterystyczne dla nadwagi/otyłości , wynikające z różnych , indywidualnych cech i uwarunkowań .

W metodzie  OPF spotykasz się z dietetykiem aby rozpocząć i uczestniczyć
w procesie zmiany jako równi sobie , każdy z własnymi kompetencjami
i każdy z odrębną odpowiedzialnością za zmianę.

DIET-MED
ul. Milczańska 48A
61-248 Poznań

wtorek
9.00-13.00
16.00-19.00

Z wyłączeniem dni wolnych od pracy ( świąt).