Dieta w cukrzycy – leczenie cukrzycy dietą

 

Masz cukrzycę ? Masz nadwagę? Obawiasz się o swój stan zdrowia? Nie chcesz mieć powikłań cukrzycy?

Właściwe odżywianie stanowi podstawę leczenia w cukrzycy. Najlepsza dieta diabetyka to taka, która zostanie opracowana w oparciu o fachową wiedzę, indywidualne gusta kulinarne pacjenta i konsultację dietetyczną.

Co mogę osiągnąć poprzez odpowiednią dietę?

  • utrzymać optymalną kontrolę metaboliczną choroby
  • nie dopuścić do powikłań cukrzycy
  • zredukować nadmierną masę ciała i utrzymać pożądaną masę ciała

Jakie są zasady diety w cukrzycy?

Dieta dla pacjenta z cukrzycą typu 2 musi uwzględniać odpowiednią kaloryczność diety, dostosowaną do wieku, aktualnej masy ciała oraz aktywności fizycznej .

Głównym źródłem energii dla diabetyków są węglowodany, powinny one pokrywać około 45 proc. zapotrzebowania kalorycznego. Wyższa podaż węglowodanów (do 60 proc.) możliwa jest u pacjentów wykazujących dużą aktywność fizyczną oraz wówczas, gdy spożywane węglowodany są bogate w błonnik.  Najlepszym źródłem węglowodanów dla pacjentów z cukrzycą są pełnoziarniste produkty zbożowe o niskim indeksie glikemicznym (kasze, pieczywo razowe, makaron pełnoziarnisty). Do minimum należy natomiast ograniczyć spożywanie cukrów prostych, jedno i dwucukrów (miód, owoce, soki owocowe, mleko).

Udział tłuszczów w diecie diabetyka powinien być taki jak u ludzi zdrowych i może wahać się w przedziale 25-40 proc. kaloryczności diety, przy czym należy zwracać uwagę n rodzaj spożywanego tłuszczu. Tłuszcze nasycone (pochodzenia zwierzęcego) powinny stanowić mniej niż 10 proc. wartości energetycznej diety a tłuszcze jednonienasycone powinny zapewnić do 20 proc. wartości energetycznej diety natomiast tłuszcze wielonienasycone powinny stanowić około 6–10 proc.  wartości energetycznej diety.

Udział energii pochodzącej z białka w diecie powinien wynosić 15–20 proc. (ok. 1–1,5 g/kg mc./d). U chorych na cukrzycę typu 2 z nadmierną masą ciała dieta o obniżonej kaloryczności może zawierać nawet 20–30 proc. białka.

 

Co będę jadł na diecie?

Dieta cukrzycowa ułożona przez nas jest urozmaicona oraz- co bardzo ważne -prosta w przygotowaniu. Trzeba tylko poznać jej zasady. W naszym gabinecie ułożymy dla Ciebie jadłospis uwzględniający  produkty sezonowe , łatwo dostępne, dostosujemy potrawy do Twojego planu dnia . Nie musisz się obawiać czy dasz radę – to naprawdę nic skomplikowanego!

Jak długo będę musiał stosować dietę?

Jeśli jesteś otyły lub masz nadwagę dzięki odpowiedniej diecie zaczniesz tracić na wadze. Redukcja masy ciała u pacjentów z cukrzycą powinna być systematyczna (0,5-1 kg na tydzień).

Wyniki badań potwierdzają, że zmniejszenie masy ciała o co najmniej 5% w porównaniu z masą wyjściową przynosi wymierną poprawę kontroli glikemii.

Aby utrzymać prawidłową masę ciała oraz kontrolować cukrzycę w naszym gabinecie poznasz zasady przygotowania posiłków przy cukrzycy i będziesz w stanie samodzielnie komponować swoją dietę na co dzień.

 

DIET-MED
ul. Milczańska 48A
61-248 Poznań

wtorek
9.00-13.00
16.00-19.00

Z wyłączeniem dni wolnych od pracy ( świąt).